Ravenski dnevi

Zaradi novonastalih občin Prevalje, Mežica in črna je včasih velika ravenska občina izgubila dve turistični prireditvi, Turistični teden v črni in Jesenska srečanja na Prevaljah. Ravnam je ostal le spomladanski ali predvelikonočni sejem, kar pa je za tako velik kraj odločno premalo.

Zato je padla pobuda, da se na Ravnah ustanovi turistično društvo, ki bo poživilo utrip mesta in, kot je dejal idejni ustanovitelj ter predsednik društva Damjan Zih: \”Naj ti Ravenski dnevi dajo občanom vsaj del razvedrila po napornem delu.\”
Idejo je toplo pozdravila županja Ivana Klančnik tudi v svojem pozdravnem nagovoru. Občina Ravne je postala generalna pokroviteljica te novo nastale prireditve.

Prve dni prireditve je \”tracalo\” vreme, saj je z manjšimi plohami pospremilo pohodnike, ki so s pohodom po Prežihovi poti in obiskom njegovega kipa in muzejske hiše počastili spomin na pisatelja in revolucionarja. Slabo vreme pa ni pregnalo plesalcev folklorne skupine Luke Kramolca, ki so na viže svojega domačega tria živahno zarajali in zajuckali ter privabili mnoge Ravenčane na dogajanje pred Namo.

Naslednji dan naj bi se odvijalo tekmovanje koroških turističnih kmetij v pripravi kmečke malice – male južine, žal pa so se ga udeležile le tri gospodinje s kmetij Mališnik – čas Jože s Tolstega vrha (ta malica je bila ocenjena za najboljšo) ter Ravnjak in Vogelnik.
Pozno popoldanski čas sta popestrila Damjan Zih, ki se je izkazal s kuhanjem zelo dobrega golaža, in kantavtor Milan Kamnik, ki je s v svojem country stilu zapel vrsto uspešnic in zapel tudi, da je \”uode premavo\”, čeprav je vsaj malo rosilo. Osrednji del prireditev je bil namenjen mlajšim, da so se pomerili v tekmovanju Karaoke, v katerem so starši in znanci z burnim ploskanjem nagradili mlade pevske talent. Pesem Ti si moje sonce je bila zapeta tolikokrat, da bi se je še napol gluhi Pepi naučil na pamet.
Sicer pa so se dogajanja pred Namo uspešno vključili članice aktiva kmečkih žena, pridelovalci sadja, medu, mošta, sadnih sokov in delikatesnih dobrot, ki jih je bilo mogoče kupiti po zmernih cenah.
Na dnevih so nastopili tudi ravenski upokojenci z moškim in ženskim pevskim zborom, prevaljska gorskoreševalna služba pa je prikazala reševanje v gorah.

Bolj se teden bližal koncu, več je bilo raznovrstnih prireditev po številnih gostiščih, bifejih in klubih. Povsod so v nočnih urah stregli s pijačo ali pa so se mladi lahko pomerili v dartu ali biljardu v gostišču Lečnik in v baru Sova, ki je poskrbel tudi za živo glasbo. Na javorniškem igrišču so se v šaljivi igri nogometa pomerili suhi in debeli, ki so bili zbrani na hitro in se preimenovali v Solatnike in Špeharje. Imeli pa so učinkovito službo prve pomoči, za katero je bila zadolžena g. Zinka, ki je omagance in morebitne ponesrečence z oblazinjeno samokolnico odvažala z igrišča, kjer jih je dežurna sanitetna služba s curkom vodne terapije hitro vrnila na igrišče. Kakšen je bil izid tekme, žal ne vem, ker sem moral kot fotoreporter drugim dogodkom naproti.

Posebej živahna sta bila večera četrtka in petka, saj je bilo obilo glasbe, pa še obetavni Boštjan Konečnik se je trudil s svojo frajtonarco, ki je zanj namesto motorja prava stvar, in promoviral novo vižo \”Ne ga srat\”.
Od različnih glasbenih sestavov pa je staro in mlado ob bivši kavarni na čečovju popeljal na plesišče nastop znanega ansambla Slapovi. čeprav so se v okrepčevalnici in slaščičarni dobro oskrbeli s pijači in odojki, se je zataknilo tam, kamor mora še cesar peš in zaradi obilice popitega piva je bilo treba odtočit za kakšnim vogalom. Za nameček je za nekaj časa mrknila elektrika, da so si pri šankih pomagali kar s svečami. No, čez čas so se zadeve le uredile in vedre in poskočne viže in napevi, med katerimi niso pozabili Smodetove pomečkane Jožice in pomajanih zizkov, so vrnile dobro voljo.

Teh dnevov ne bodo pozabili tudi mladi, ki so lahko brez skrbi z grafiti počečkali nakladalno rampo ravenske Name. V parku telesne kulture smo si lahko ogledali helikopter MNZ, kjer sta prijazna pilot in letalski tehnik odgovarjala na številna vprašanja. Zvečer sobotnega dne pa so si mnogi ogledali modno revijo prodajalne Cote. Na ploščadi pred Namo so vabili k plesu zvoki ansambla Globus band.

Zadnji dan ravenskih dnevov je popestril Pihalni orkester ravenskih železarjev, nedeljsko popoldne pa so gasilci Raven, Kotelj in črne, ki so konec ravenskih dnevov popestrili z vodnim nogometom. Največ mokre sreče so imeli črnjanski gasilci in prejeli prehodni pokal turističnega društva ravenskih dnevov.

Leave a Reply