Veselje do slikanja

Srečko Frühauf živi v Dravogradu. Po poklicu je strojni tehnik. V prostem času zelo rad slika. Ima precej dobrih likovnih del, zato smo Dravograjčani nanj še posebej ponosni. Njegovi izdelki so tako dobri in živo prikazani, da težko odmakneš pogled z njih. Gospod Srečko pravi, da je že kot otrok spoznal, da mu je likovno izražanje pri srcu. Kjer koli je videl kakšno likovno delo, ni in ni mogel stran vsaj toliko časa, da se dela ni nagledal. Precej risbic je prikazal že v vrtcu in osnovni šoli…
Kaj najraje narišete oz. naslikate?
Najraje slikam naravo, vedute, koroško kmečko arhitekturo, tihožitja itd.

Kateri material najpogosteje uporabljate, s čim najraje slikate, rišete?
Sprva sem najraje risal, nato slikal z oljem, akvarelom, sedaj pa me navdušuje slikanje z akrilom.

In kje ste začeli razstavljati svoja dela?
Zgodba je naslednja. Ko sem delal kot konstruktor v biroju, mi je bilo osnovno orodje svinčnik. Sodelavci so takoj opazili, da imam talent tudi za risbo. Bil pa je še nekdo v biroju, ki je bil včlanjen v društvo likovnikov Koroške na Ravnah. Pregovoril me je, naj se včlanim, kajti s tem bi imel tudi večjo možnost za izobraževanje. To sem tudi storil, bilo je leta 1981. V tem letu pa sem tudi prvič razstavljal v pregledni društveni razstavi na Ravnah.

In kje sedaj razstavljate svoje izdelke?
Svojih del samostojno ne razstavljam, ker mi vzame veliko časa, pa tudi poceni ni. Za seboj imam preko osemdeset skupinskih razstav, domala po vsej Sloveniji in tudi v tujini (v Avstriji, Italiji in Franciji) ter dvanajst samostojnih razstav.

Ali vodite evidenco o številu slik?
Točne evidence nimam, si pa zapišem, komu sem kaj dal, seveda, če ne pozabim. Imam pa tudi kar nekaj likovnih del, ki jih obdržim zase.

Ali ste na kakšen izdelek posebej ponosni, ste zanj dobili tudi kakšno nagrado?
Priznati moram, da sem. To je delo, za katero sem v lanskem letu (2001) prejel certifikat kakovosti likovnega dela. Podelila mi ga je Zveza likovnih društev Slovenije.
Prejel pa sem tudi nekaj odkupnih nagrad.

Zanima me, če se udeležujete tudi kakšnih kolonij, natečajev – ali ste bili že tudi kje v tujini?
Sedaj, ko sem doma, slikam malo več in tudi udeležujem se bolj pogosto likovnih kolonij doma in v tujini. Tam srečuješ sebi podobne ter dobiš še več energije in znanja za ustvarjanje. Tako se nabere kar precej slik.

In s čim se še ukvarjate poleg slikanja?
Kadar ne slikam, sem rad v naravi, veliko hodim v planine, če mi le čas dopušča. V mladosti pa sem veliko igral nogomet in smučal.
In še misel za konec …
Mladim bi rekel, da skoraj vsak nosi v sebi nekaj talenta. Sam mora spoznati, na katerem področju je to. če je to veselje do slikanja, kot je bilo pri meni, se mora opogumiti in to poriniti na površje. Tako bo osrečil sebe in ostale, ki jim je ta zvrst kulture blizu.

Leave a Reply